Met een goede bemesting wordt de basis gelegd onder een goede ruwvoerproductie. Het is daarbij van belang de bemestende waarde van drijfmest zo goed mogelijk te benutten door in elke snede gras en op elk perceel te bemesten naar gewasbehoefte. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij.
Het is nu tijd om mestmonsters te nemen en op te sturen naar het lab. Daarbij moet niet alleen totaal stikstof en fosfaat bepaald worden. Ook de hoeveelheid minerale stikstof en organisch gebonden stikstof is belangrijk, zo meldt Verantwoorde Veehouderij. Bij veel minerale stikstof en weinig organisch gebonden stikstof wordt de stikstof snel door gras opgenomen. Bij weinig minerale stikstof en veel organisch gebonden stikstof, komt de stikstof juist langzaam vrij. Daar kunt u rekening mee houden bij bemesten.
Naast stikstof en fosfaat moeten ook andere gehaltes in de gaten worden gehouden. Niet alleen gehaltes van stikstof en fosfaat kunnen fluctueren, maar ook die van kali. Op sommige bedrijven neemt het gehalte kali in mest al jaren af. Op zich geen probleem, maar wel goed om rekening mee te houden bij de bemesting. Kalitekort leidt tot aanzienlijke opbrengstderving. Een te lage kali bemesting is bovendien onnodig, want niets staat u in de weg om kali bij te strooien naar behoefte. (Verantwoorde Veehouderij)