Mest bewerken duurder dan mestafzet

Varkenshouders moeten niet verwachten dat ze met de mestverwerkingsplicht goedkoper uit zijn. Dat zegt varkenshouder Martien van Kempen. Hij bewerkt al bijna acht jaar mest en is op dit moment nog steeds duurder uit dan de reguliere mestafzet.

"De afzet van de dikke fractie is hierin een grote kostenpost, maar ook het transport van de kunstmestvervanger is een post die niet moet worden vergeten", aldus de varkenshouder uit Leunen die al sinds 2006 mest bewerkt op zijn eigen bedrijf. Hij experimenteert met verschillende methodes, maar heeft ook een installatie staan waarmee hij 6 kuub per uur kan verwerken.

Aan mestbewerken moeten varkenshouders volgens Martien van Kempen niet beginnen om op korte termijn geld te verdienen. "Het bewerken van mest is op dit moment duurder dan de reguliere mestafzet."

Sinds september 2012 draait de vierde installatie op het bedrijf van Van Kempen. „De eerste twee installaties waren rommel”, geeft hij toe. Van Kempen deed precies wat hij anderen nu afraadt, voor weinig geld een goede installatie proberen neer te zetten. „Mestverwerking kan niet met een Lada en ook niet met een Volkswagen, daar heb je een Rolls Royce voor nodig.”

Het prijsverschil tussen een grote of een kleine installatie is nihil, zegt de varkenshouder. „Uitgaande van een blanco locatie kost een goede installatie tussen de 650.000 en 800.000 euro.” Dat is volgens hem ook precies de reden waarom dit soort mestbewerking op bedrijfsniveau geen toekomst heeft.

De beste optie voor de meeste varkenshouders is misschien wel mestscheiden en de dikke fractie laten hygiëniseren. Van Kempen verwacht dat er vraag komt naar goed gescheiden mest.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: