Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft afspraken gemaakt met Duitsland om mestfraude in te perken. Dat is het resultaat van het zogenoemde Dreiländertreffen in Berlijn, een ontmoeting met de twee voor Nederland belangrijkste exportregios’s Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.
Dijksma: “Duitsland en Nederland hebben een belangrijke exportrelatie, vooral op het gebied van landbouw. Dit wordt onderstreept door de nu afgesproken verregaande samenwerking om grensoverschrijdende problemen als mestfraude aan te pakken.”
Duitse akkerbouwers ontvangen graag Nederlandse mest omdat daarvan de mineralensamenstelling bekend is. In Nederland is het verplicht dat te melden. Alleen is nu onduidelijk wat er met de mesttransporten gebeurt, zodra deze de grens over rijden. De Nederlandse overheid zal binnenkort de Tweede Kamer informeren over een uitgebreide handhavingaanpak om mestfraude tegen te gaan. Het is noodzakelijk om meer inzicht te krijgen in de meststromen, reden waarom verplichte GPS-systemen onderdeel van deze aanpak zal zijn.
In Duitsland is de handhavingcapaciteit om mestfraudeurs op te sporen kleiner en kent het land geen centrale gegevensregistratie. Waardoor niet helder is wat er met mest over de grens gebeurt. Het illegaal lozen van mest tast onder meer de kwaliteit van het oppervlaktewater aan. Experts van beide landen streven er naar om in het najaar van 2014 transportgegevens en de juridische afwikkeling op elkaar te laten aansluiten. Zodat er meer inzicht komt in het gebruik van mest over de grens en fraude wordt ingeperkt.