Bert van Setten uit het Gelderse IJzendoorn heeft samen met Richard Feijsman van onderneming Aqua D&S een ultrafiltatiesysteem voor kalvergier ontwikkeld. Het water dat resteert na filtering kan mogelijk op het oppervlaktewater geloosd worden. De komende weken wordt er een mobiel systeem geplaatst bij kalverhouder Van Roekel in Ochten om het systeem in de praktijk te testen. Door water uit kalvergier te winnen kunnen de transportkosten bij de afzet sterk worden verlaagd. Bovendien kunnen de mineralen in de gier beter worden benut.
Met een decanter worden eerst de zwaardere, grove delen uit de kalvergier gehaald. De vloeistof die resteert wordt vervolgens onder een druk van 1,5 tot 3 bar gefilterd. Welke capaciteit het systeem in de praktijk moet gaan krijgen ligt nog niet vast. Gedacht wordt aan het filteren van 1.000 kuub mest op locatie. Centrale verwerking van kalvergier zien Van Setten en Freijman niet als optie omdat er dan nog steeds veel transportbewegingen zijn.
De ondernemers hebben op kleine schaal proeven gedaan met hun systeem om kalvergier te zuiveren. Ze hebben de vloeistof die resteert laten analyseren door BLGG AgroXpertus. De kalvergier die werd gefilterd bevatte 3,10 kilo stikstof en 1,35 kilo fosfaat per ton. In het water dat na de ultrafiltratie werd geanalyseerd zat nog 0,33 kilo stikstof en 0,07 kilo fosfaat per ton. Die gehaltes zijn volgens Van Setten dermate laag dat er mogelijkheden zijn om het water te lozen.