In 2012 werd in Vlaanderen 27,9 miljoen kilogram stikstof uit dierlijke mest verwerkt. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM). De verwerking steeg met 6,4%. De verwerking van ruwe varkensmest kent sinds 2010 een daling, mede omwille van de sterk toegenomen export naar Nederland. Afgelopen jaar daalde de verwerking met 8,7% en ten opzichte van 2011 was er een toename van de export met 125%.
Er werd 7,8 miljoen kilo stikstof verwerkt in de vorm van pluimveemest terwijl via de export van ruwe pluimveemest 5,5 miljoen kilo stikstof werd afgezet. De verwerking van varkensmest zorgde voor 10,8 miljoen kilo stikstof en de verwerking digestaat leverde 1,3 miljoen kilogram stikstof op.
In Vlaanderen staan 118 operationele installaties voor mestverwerking. Een aantal werden in 2012 in gebruik genomen, maar er zijn ook enkele installaties die niet meer worden gebruikt, waardoor het saldo gelijk blijft aan 2011. De mobiele installaties voor mestverwerking blijkt niet meer te worden gebruikt. In 2011 deden nog twee bedrijven beroep op zo’n mobiele installatie. De biologische verwerking is nog steeds de meest toegepaste techniek. Deze wordt in 75 installaties gebruikt. Er zijn daarnaast 13 installaties die biothermische droging toepassen en 13 installaties met een andere vorm van droging. In 9 installaties wordt biogasproductie gecombineerd met het verwerken van digestaat.
Uit de vergelijking van de totale operationele capaciteit met de totale beschikbare capaciteit, blijkt dat in 2012 nog 23% van de capaciteit nog niet werd benut. De voornaamste redenen daarvoor zijn installaties die nog niet op volledige capaciteit draaien, een beperking in de exportperiode, een verminderde arbeidsinput ’s nachts en technische problemen. VCM benadrukt dat dit niet betekent dat er geen vraag meer is naar extra capaciteit voor mestverwerking. In 2013 zal het aanbod ook nog stijgen. Er worden 9 installaties in gebruik genomen en 3 nieuwe gebouwd, goed voor een totale verwerkingscapaciteit van respectievelijk 206.000 ton en 68.000 ton mest per jaar.
VCM peilt elk jaar naar de stand van zaken en evoluties in mestverwerking in Vlaanderen. Dit jaar gebeurde dat voor het eerst in samenwerking met composterings- en vergistingsexpert VLACO en het kennisplatform Biogas-E. In totaal werden 219 bedrijven aangeschreven, waarvan er 178 aan het onderzoek deelnamen.