Minder fijnstof geeft meer ammoniakuitstoot

Fijnstof bestrijding in pluimveestallen kan door het aanbrengen van een waterfilm. Helaas komt bij deze methode meer ammoniak vrij. Frequenter een waterfilm aanbrengen resulteert wel in minder fijnstof, maar niet in minder ammoniakuitstoot.

Wageningen UR heeft onderzoek gedaan naar Maatregelen ter vermindering van fijnstofemissie uit de pluimveehouderij: effecten van de  aanbrengfrequentie van een waterfilm op het strooisel bij leghennen in
volièresystemen.

Met het onderzoek werd onderzocht of met het frequenter aanbrengen van een waterfilm de in eerder onderzoek waargenomen negatieve effecten op de ammoniak- en geuremissies vermindert, terwijl de positieve effecten op de fijnstofemissie behouden blijven.

Uit dit onderzoek kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

  • Het aanbrengen van een waterfilm (dagelijks 300 ml/m2) is een effectieve techniek om de fijnstofemissie uit leghennenstallen met volièresystemen te reduceren.
  • De geteste aanbrengfrequenties (dagelijks 2×150 ml/m2 of 6×50 ml/m2) hadden geen effect op de PM10-emissie. De reducties bij het dagelijks aanbrengen van 300 ml/m2 in 2×150 ml/m2 of 6×50 ml/m2 waterfilm waren vergelijkbaar.
  • Het aanbrengen van een waterfilm op het strooisel zoals toegepast in dit onderzoek (dagelijks 300
    ml/m2) leidde tot een aanzienlijke verlaging van de persoonlijke blootstelling aan fijnstof. De geteste aanbrengfrequenties hadden geen invloed op de persoonlijke blootstelling aan fijnstof.
  • Het aanbrengen van een waterfilm op het strooisel zoals toegepast in dit onderzoek (dagelijks 300 ml/m2) leidde bij volièresysteem 1 tot een toename van de ammoniakemissie, bij volièresysteem 2 echter niet. Het frequenter aanbrengen van de waterfilm (van dagelijks 2×150 ml/m2 naar 6×50 ml/m2) leidde niet tot een vermindering van de ammoniakemissie.
  • Het dagelijks aanbrengen van een waterfilm (300 ml/m2) op het strooisel leidde tot een afname van het drogestofgehalte van het strooisel. Het frequenter aanbrengen van de waterfilm zoals toegepast in dit onderzoek, had vrijwel geen effect op het verloop van het drogestofgehalte.

Lees alle resultaten in het complete rapport >>

Meer over: Nieuws | Publicaties
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: