Er is in 2011 meer fosfaat en stikstof geexporteerd ten opzichte van 2010. De belangrijkste exportlanden zijn Duitsland, Belgie en dan Frankrijk. Duitsland ontving minder mest dan vorig jaar en Belgie en Frankrijk namen meer mest af.
De extra maatregelen die Duitsland eind 2010 nam om in plaats van hygienisatie (een uur verhitten tot 70 graden), druksterilisatie (20 minuten verhitten tot 133 graden) verplicht te stellen, heeft geleid tot minder export van varkensdrijfmest. Al mocht er vanaf eind augustus 2011 weer mest geexporteerd worden met hygienisatie, is er toch bijna 30 procent minder varkensmest naar Duitsland gegaan.
Wel is er veel meer rundveemest naar Duitsland gegaan, waarschijnlijk heeft dit te maken met de uitrijperiode in Duitsland die tot november loopt. Rundveedrijfmest kon in het najaar niet meer op de Nederlandse akkers uitgereden worden door de natheid en doordat het uitrijseizoen in Nederland eindigde op 1 september.
Belgie en Frankrijk hebben het exportdeel van de varkensmest van Duitsland in 2011 overgenomen. De kosten voor mestafzet bestaat voor een groot deel uit vervoerskosten. Vanuit Zuid-Nederland kunnen vrachtwagens even snel in Belgie en Frankrijk komen als in Noord Nederland. Nu Duitsland de Nederlandse mest liever kwijt dan rijk is, lijken Belgie en Frankrijk een alternatief te worden voor de komende jaren.