Veiligheid (Co-) vergistingsinstallatie

Het RIVM heeft in opdracht van Agentschap NL de informatie over de veiligheid van (co-) vergistingsinstallaties in kaart gebracht. De handreiking (co)-vergisting van mest (InfoMil, 2010) is een goede basis die nog aangevuld dient te worden.

(Co-)vergisting van mest wordt in Nederland populairder. Bij (co-)vergisting wordt een mengsel van mest met een organische reststroom (co-substraat) vergist voor de productie van biogas. Biogas heeft brandbare en toxische eigenschappen en brengt daardoor een veiligheidsrisico met zich mee. Deze risico’s zijn er voornamelijk voor mensen in en nabij de installatie (arbeidsrisico). Voor omwonenden lijken deze risico’s (externe veiligheid) beperkt. In het recente verleden hebben verschillende ongevallen plaatsgevonden, enkele zelfs met doden tot gevolg.

De doelstelling van het onderzoekvan RIVM in opdracht van Agentschap NL is om informatie over veiligheidsaspecten van (co-)vergistinginstallaties samen te brengen in één rapport dat als startdocument kan worden gehanteerd voor een kennisdocument over biogasproductie.

Dit nog nader te ontwikkelen kennisdocument zou duidelijkheid kunnen bieden aan ondernemers en vergunningverleners om een minimaal veiligheidsniveau kunnen garanderen.
Tijdens deze studie kwam naar voren dat er een geschikt kennisdocument voorhanden is, namelijk de Handreiking (co)-vergisting van mest (InfoMil, 2010), maar dat zou aangevuld kunnen worden. Het aanvullen van dat document lijkt meer voor de hand te liggen dan het opstellen van een geheel nieuw kennisdocument

Lees hier het rapport met de aanbevelingen van RIVM.

Lees hier het rapport van Infomil, Handreiking (co-)vergisting.

Meer over: Publicaties | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: