Effect van teeltmaatregelen, afrijping en bewaring op inhoudstoffen, droge stofgehalte en kiemrust van uien

De teelt van uien heeft zich altijd gericht op de productie en het verkrijgen van een gezond en houdbaar product. Er blijken echter meer producteigenschappen te zijn die door de teelt beïnvloed kunnen worden. Bij een groot aantal mensen is bekend dat uien gezond zijn en smaak geven aan het voedsel. De gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft de ui te danken aan onder andere quercetin en organische zwavelverbindingen. De smaak van de ui wordt bepaald door het pyruvaatgehalte en de hoeveelheid en samenstelling van de suikers (fructanen). De vraag is of door teeltmaatregelen deze stoffen verhoogd kunnen worden. In 2003 en 2004 is door middel van veldproeven nagegaan wat het effect is van stikstofbemesting, zwavelbemesting, rassenkeuze en oogsttijdstip op de opbrengst en bewaring van uien en op de genoemde inhoudsstoffen

Related Links

Meer over: Publicaties | Teelt | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: