Kan ik van digestaat droge korrels maken en exporteren?

De techniek om drijfmest te vergisten en van het digestaat mestkorrels te maken en daarna te exporteren is momenteel in de ontwikkeling.

Sinds de aantrekkende olieprijs, en de mede daardoor veroorzaakte sterke stijging van de prijs van kunstmest, bestaat er toenemende en wereldwijde belangstelling voor organische meststoffen met een zo hoog mogelijk gehalte aan, voor plantengroei noodzakelijke, mineralen. Daar komt bij dat de wereldvoorraden aan fosfaaterts de komende decennia sterk zullen afnemen, zodat hergebruik van fosfaat uit dierlijke mest van toenemend belang is. In het geval van covergisting is een scheidingsstap noodzakelijk, omdat de beschikbare hoeveelheid warmte onvoldoende zal zijn om de totale hoeveelheid vocht te verdampen, zodat alleen de dikke fractie tot mestkorrels kan worden verwerkt.
Op de website van mestverwerken.wur.nl staat onder "technieken" "co-vergisten/scheiden/indampen en pelleteren". Daar wordt de dikke fractie tot mestkorrels verwerkt. Dat zal de komende jaren steeds meer gaan gebeuren. Voor de dunne fractie moet dan wel een oplossing worden gevonden. Hierbij kan men denken aan membraanfiltratie of biologische zuivering. Beide technieken hebben voor- en nadelen. Zo worden bij membraanfiltratie concentraten geproduceerd waar nog geen afzetmarkt voor is. En bij biologische zuivering komt een slib vrij dat verder verwerkt moet worden.

Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: