In Zuid- en Oost-Nederland zijn mestverwerkingsinstallaties noodzakelijk vanwege het grote mestoverschot door de intensieve veehouderij. Bij het verwerken van mest komt afvalwater vrij. Schoon water is één van de kerntaken van waterschap Peel en Maasvallei. In Nederland ontbreken eenduidige regels voor lozingen van mestverwerkingsinstallaties. De eerste stappen om deze regels te ontwikkelen zijn gezet. Dat meldt AgriHolland.
Waterbeheerders in Zuid- en Oost-Nederland zien een toename van aanvragen voor vergunningen om afvalwater van mestverwerkingsinstallaties te lozen op rivieren, beken of riolering. Dit geldt ook voor waterschap Peel en Maasvallei. Naast het ontbreken van dezelfde regels is het onduidelijk hoe om te gaan met risicovolle stoffen, zoals antibiotica en resistente bacteriën. Dit heeft geleid tot het verzoek aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu om het lozingenbeleid voor alle waterbeheerders in Nederland hetzelfde te maken.
Waterschap Peel en Maasvallei heeft samen met de waterbeheerders in Zuid- en Oost-Nederland, Rijkswaterstaat en LTO Nederland de kennis over mestverwerkingsinstallaties bij elkaar gebracht. In de opgestelde nota is de beschikbare kennis over de toe te passen zuiveringstechnieken en de ervaringen bij vergunningsaanvragen opgenomen. De nota is opgeleverd aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu en geeft een eerste aanzet voor het opstellen van een landelijk toetsingskader voor lozingen van mestverwerkingsinstallaties. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft positief gereageerd op het verzoek van de waterbeheerder. Na de zomer gaat het ministerie met de nota aan de slag. Eind 2016 worden de eerste resultaten verwacht.