Tekort aan stikstof en fosfor in Europa

Planten hebben stikstof en fosfor nodig om te groeien. Lang niet overal in Europa zijn beide nutriënten voldoende voorradig in de vorm van dierlijke mest. Er zijn landen met een erg klein verschil tussen de aangevoerde stikstof en de stikstof die afgevoerd wordt bij de oogst van de gewassen. Dat meldt VILT, het Vlaams Infocentrum voor Land- en Tuinbouw.

In Letland is het overschot 8 kilo stikstof per hectare, in Litouwen 13,5 kilo en in Bulgarije 14,3 kilo. In Roemenië is er binnen de landbouwproductie zelfs een tekort. De stikstofbalans zoals Eurostat die rapporteert, vertoont daar een tekort van 6,8 kilo stikstof per hectare. Fosfor is een nog groter probleem. Daarvoor bestaat ook een tekort in Estland, Bulgarije en Hongarije.

Uit een recente publicatie van Eurostat valt af leiden dat de Europese landbouw in de loop der jaren zorgvuldiger met stikstof is gaan omspringen. Het stikstofoverschot, zoals de EU dat berekent, is gedaald van 59 kilo stikstof per hectare in 2000 naar 48 kilo stikstof in 2011. Voor fosfor is het overschot gedaald van 5 naar 1 kilo per hectare. De stikstofefficiëntie verbeterde met 12% en de fosforefficiëntie met 27%.

De EU wil inzetten op de verbetering van technieken om fosfor terug te winnen uit bijvoorbeeld mest en rioolslib. Fosfor wordt voor 93% en stikstof voor 83% in de vorm van kunstmest en dierlijke mest toegediend. Compost levert minder dan 1% van de input. Ter vergelijking: de depositie van stikstof uit de atmosfeer telt mee voor bijna 9% en vlinderbloemigen voorzien in 6% van de stikstof op landbouwpercelen.

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: