Bewerkte dierlijke mest kan binnenkort waarschijnlijk worden gebruikt als alternatief voor kunstmest. Dat meldt minister Adema. De Europese Commissie gaat de regels versoepelen.
Als mest gerecycled wordt kan het eindproduct ervan gebruikt worden als alternatief voor kunstmest. De gerecyclede mest gaat schuil onder de naam Renure en kan, als het aan de Europese Commissie ligt, gebruikt worden. LTO pleit al sinds 2008 voor de toelating van kunstmestvervangers en complimenteert het kabinet – dat zich hier de voorbije maanden hard voor heeft gemaakt – met dit veelbelovende resultaat.
Boeren en tuinders mogen door Europese regels steeds minder dierlijke mest uitrijden op hun eigen land. Dit leidt tot knelpunten in de mestafzet en verhoogt het gebruik van duur kunstmest. Producten uit dierlijke mest kunnen een belangrijk, duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor kunstmest vormen.
LTO-voorzitter Ger Koopmans: “Het is goed dat minister-president Mark Rutte en minister Adema zich de voorbije maanden in Brussel hard hebben gemaakt voor de toelating van Renure. Maar we moeten de voorstellen van de Europese Commissie afwachten om te kunnen beoordelen of deze stap zoden aan de dijk zet. De randvoorwaarden, uitwerking en ingangstermijn van deze voorstellen bepalen of hier echt sprake is van een oplossing die de Nederlandse landbouw verder brengt.”
Renure is een officiële term voor kunstmestvervangers. Het staat voor: Recovered nitrogen from manure.