In opdracht van de Provincie Groningen is vorige week op Dairy Campus begonnen met het toedienen van een zoutmengsel op basis van magnesiumchloride MgCl2 op de stalvloer. Vervolgens wordt de reductie van de ammoniakemissie gemeten.
De afgelopen jaren heeft Wageningen Livestock Research meerdere keren onderzoek gedaan naar de toevoeging van MgCl2 en de gevolgen voor de ammoniakemissie. Uit dit onderzoek, dat financieel ondersteund werd door de Noordelijke provincies, Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en Nedmag BV, is een samenstelling, dosering en een manier van toediening naar voren gekomen waarbij naar verwachting de meeste emissiereductie behaald kan worden. Deze instellingen worden nu het komende jaar in de milieustal van Dairy Campus toegepast. Het effect op de emissie van ammoniak en broeikasgassen wordt daarbij gemeten. Hiermee komt er hopelijk meer zicht op de reductie van ammoniakemissie die in de praktijk met deze maatregel behaald kan worden.
In rundermest zit van nature magnesium (Mg). Dit vormt samen met ammonium en fosfaat een verbinding met de naam struviet. De stikstof in dat struviet is daarmee niet meer beschikbaar voor de emissie van ammoniak. Als extra magnesium in de vorm van MgCl2 aan mest wordt toegevoegd, wordt een groter deel van het ammonium dat op de vloer en in de mest aanwezig is gebonden in struviet en daalt de ammoniakemissie.