Afhandeling aardbevingsschade door Werkgroep Mestkelders

Om in Groningen de afhandeling van aardbevingsschade te monitoren is onder andere de werkgroep Mestkelders ingesteld. De werkgroep bekijkt of de nieuwe werkwijze van de mestkelderregeling de schadeafhandeling in algemene zin verbetert en waar nog bijstelling nodig is. Dat meldt staatssecretaris Vijlbrief voor Mijnbouw aan de Tweede Kamer.

De werkgroep Mestkelders is op 19 oktober van start gegaan. In de werkgroep zijn de landbouwsector, de provincie, het Instituut Mijnbouwschade Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen vertegenwoordigd. Tijdens het eerste werkgroepoverleg kwam naar voren dat de mestkelderregeling een positieve start heeft gemaakt en voor 20 agrariërs een oplossing is gevonden. Een volgende bijeenkomst van de werkgroep vindt in januari plaats.

De provincie Groningen heeft op 1 december de maatwerkregeling van het Agroprogramma opengesteld. De maatwerkregeling is bedoeld voor boeren in het aardbevingsgebied die te maken hebben met een schadeafhandeling of versterkingsoperatie en die concrete investeringen willen gaan doen in hun bedrijf. Veelal leiden deze schade of versterkingstrajecten ertoe dat de verdere ontwikkeling van de bedrijfsvoering langere tijd stilstaat.

Met subsidie uit de maatwerkregeling kunnen getroffen boeren weer investeren in de ontwikkeling van hun bedrijf. De maatwerkregeling is een aanvulling op de schadevergoeding die agrariërs kunnen krijgen voor aardbevingsschade en versterking van hun gebouwen. Vijlbrief wil het komend halfjaar bekijken hoe de intensivering van het Agroprogramma uitpakt. Daarna zal hij in overleg met de regionale partners bepalen of en hoe een Taskforce Agro aanvullend meerwaarde heeft.

Bron: AgriHolland / Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Meer over: Nieuws | Opslag
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: