Een systeem waarbij de stalvloer regelmatig met water gespoeld wordt, kan helpen de ammoniakemissie te verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Livestock Research op Dairy Campus.
Tijdens de proef werden drie verschillende behandelingen getest. De verwachting was dat het toevoegen van water, in combinatie met schuiven, de ammoniakuitstoot zou laten dalen. De resultaten laten zien dat die verwachting juist is, vooral bij het spoelen van de stalvloer.
Sproeisysteem
Op vier afdelingen leefden elk vijftien koeien in ligboxen, in combinatie met een betonnen roostervloer. Op twee van de afdelingen was een sproeisysteem onder het voerhek gemonteerd, met zeven sproeiopeningen. Gemiddeld sproeide het systeem 15 liter water per vierkante meter per dag (73 liter per dier per dag), verdeeld over 72 sproeibeurten van 20-25 seconden. In een van de afdelingen schoof een roosterschuif ook elke twee uur de vloer schoon.
Op de derde afdeling werd een kelder onder de roosters deels gevuld met water, ongeveer 54 liter per dier per dag. De vierde afdeling was controleafdeling, daar werd geen water of schuif gebruikt.
Twee ronden
Het onderzoek bestond uit één ronde in 2018 en één in 2019, waarbij dagelijks de uitstoot gemeten werd. Dit deden de onderzoekers voor ongeveer 60 dagen per ronde. De eerste 10 tot 14 dagen pasten werd geen behandeling toegepast.
Op de afdelingen waar gespoeld werd, was de reductie gemiddeld 45 procent. Het maakte daarbij niet zoveel uit of de roosterschuif gebruikt werd. Het water in de kelder was minder effectief. Daar was de gemiddelde afname 18 procent.