Vlaanderen kende de afgelopen 15 jaar een gestage verbetering van de kwaliteit van zowel het oppervlakte- als het grondwater maar lang niet overal is de verbetering als gehoopt. Uit de resultaten van het MAP-meetnet oppervlaktewater blijkt bovendien dat het percentage meetpunten met een overschrijding van de drempelwaarde van 50 milligram nitraat per liter de laatste 3 winterjaren stagneert op 20%. Dat schrijft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in het Mestrapport 2016.
De doelstelling van het vierde mestactieprogramma (MAP4) – van maximaal 16% meetpunten met overschrijding in 2014 – werd niet gehaald. Het vijfde mestactieprogramma (MAP5) legt een nog ambitieuzere doelstelling van maximaal 5%, op. MAP5 loopt van 2015 tot en met 2018 maar al in de tweede helft van 2017 is een tussentijdse evaluatie voorzien voor de Europese Unie. Het is absoluut nodig dat in het lopende winterjaar 2016-2017 al een sterke verbetering optreedt van de nitraatgehalten in het MAP-meetnet en dat deze zich voortzet in de daaropvolgende winterjaren, stelt de VLM in de conclusies bij het Mestrapport 2016.
De Vlaams minister van Landbouw, Schauvliege, wacht niet op het evaluatiemoment met de Europese Commissie maar trekt nu al conclusies uit de meetresultaten. Zij gaat aan de Vlaamse regering voorstellen om via het mestdecreet een nieuwe maatregel treffen in de focusgebieden waar de waterkwaliteit niet snel genoeg verbetert. Langs alle waterlopen en afwateringskanalen zullen telers daar een strook van één meter breed moeten aanleggen, waarop een ander gewas wordt verbouwd dan op de rest van het perceel en waarop geen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen zijn toegestaan. (AgriHolland)