Mest is niet alleen een afvalproduct, maar zit boordevol potentiële waardevolle componenten. Wageningen Livestock Research is bezig met de afronding van een onderzoek naar het terugwinnen van hoogwaardige stoffen uit mest. Dat blijkt vooralsnog nog niet rendabel, onder andere omdat de concentraties erg laag zijn, zo meldt AgriHolland.
Stikstof, fosfor en kalium zijn belangrijke nutriënten die in mest voorkomen en worden op grote schaal aangewend via veevoer en de groei van gewassen. Stikstof en fosfor worden geproduceerd uit fossiele grondstoffen (fosfor) of door gebruik te maken van grote hoeveelheden fossiele energie (aardgas voor stikstof). In de huidige landbouwproductiesystemen gaat bovendien een deel van deze nutriënten verloren als emissies naar het milieu. Jaarlijks scheidt de Nederlandse veestapel zo’n 500 miljoen kilo stikstof en 175 miljoen kilo fosfaat uit via mest en urine.
Het ‘Mest Vol Waarden’-onderzoek richt zich op hoogwaardige componenten in mest, die meer waard zijn dan het op zich goedkoop te produceren fosfor, stikstof en kalium. “In de agrarische sector doen de wildste verhalen de ronde. Dat er een goudmijn aan waardevolle componenten in mest zit. Dus we zijn in een eerste studie gaan kijken wat er van al die verhalen klopt”, stelt Nico Verdoes, projectleider bij Wageningen Livestock Research. Dat leverde een rij componenten op die mogelijk geld waard zijn, zoals aminozuren, organische stof, zware metalen zoals zink, vluchtige vetzuren en hormonen.
Het merendeel van die stoffen viel echter in een vervolgstudie af. “Hormonen en zware metalen brengen wel geld op, maar de concentraties zijn zo laag dat het economisch onrendabel is om ze uit mest te winnen. Mineralen als stikstof, fosfor en kalium worden met de huidige technologie nog niet winstgevend voor een boer, maar wellicht wel via grootschalige mestverwerking. Ik wil niet te veel vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek, maar er zijn een paar stoffen die je wellicht wel economisch rendabel uit mest kunt halen.”
Verdoes verwacht niet dat mest op korte termijn een winstgevend bijproduct van de veehouderij gaat worden, maar stelt dat dat ook onrealistisch zou zijn: “Mest is wat overblijft als dieren de voor hen waardevolle stoffen er al uit hebben gehaald. Er zullen minder waardevolle stoffen uit te halen zijn dan bijvoorbeeld uit slachtafval, maar we blijven zoeken naar stoffen die op langere termijn mogelijk wel een marktwaarde hebben.” (AgriHolland / Wageningen Livestock Research)