De economische waarde van drijfmest is tussen de 8 en 10 euro per ton. Daarbij is de waarde van de organische stof niet meegerekend. Dat meldt Melkvee.nl.
Volgens onderzoeker Koos Verloop van Wageningen UR is het een nachtmerrie dat sommige agrariërs al direct na 1 februari de drijfmest op hun bouwland brengen waardoor de mineralen onvoldoende worden benut. Daarmee onderschatten ze de economische waarde van drijfmest. Aanleiding voor het betoog van Verloop zijn de foto’s en filmpjes van het uitrijden van drijfmest, die veelvuldig rondgaan op internet. „De meest gebruikte toelichtingen waren toch wel het probleem van volle putten en het feit dat het land berijdbaar was voor bemestingsapparatuur. Het motto lijkt dus mest uitrijden gewoon omdat het kan. Mogelijk heb ik selectief gekeken of gelezen, maar ik heb zeer weinig gelezen over benutting van de mineralen in de kostbare mest”, aldus de onderzoeker.
Er blijven volgens hem grote vragen liggen over het mest uitrijden vanaf 1 februari. „Is er werkelijk geen mestopslag meer aanwezig? Of is er anders geen mogelijkheid om dit aan te leggen?” Verloop wijst op berekeningen van het LEI waarbij elk jaar de economische waarde van drijfmest wordt berekend. „De economische waarde van rundveedrijfmest gaat al snel richting 8 tot 10 euro per ton. En dan is de organische stof in de drijfmest nog niet eens meegerekend. Opslag en gebruik op het juiste moment is dan toch wel rendabel.”