Pilot Project NIR mestanalyse afgerond

De Nederlandse mestwetgeving vereist dat van iedere vracht mest die tussen bedrijven wordt getransporteerd, een laboratoriumanalyse wordt gemaakt. Sinds 2015 neemt Veenhuis uit Raalte deel aan het Pilot project van RVO, waarin wordt onderzocht of NIR (Nabij InfraRood) analysetechniek een alternatief voor de verplichte laboratoriumanalyse kan zijn.

Inmiddels heeft Veenhuis, in samenwerking met BNNP en met medewerking van TonTrans BV de vereiste aantallen mestmonsters en NIR scans van de verschillende mestcodes succesvol aangeleverd aan Wageningen University en Researchcenter (WUR). WUR zal zich nu gaan buigen over de resultaten en een advies uitbrengen aan RVO over het vervolg van het onderzoek en over de beoogde accreditatie van deze techniek als alternatief voor de laboratoriumanalyse.

De voordelen van de NIR techniek zijn groot. De NPK gehaltes zijn onmiddellijk bekend, zodat bij het uitrijden van de mest met de actuele gehaltes kan worden gedoseerd. De landbouwer weet dus vooraf wat er op zijn percelen wordt uitgereden en kan hierdoor preciezer bemesten.

De NIR analyse is een volledig geautomatiseerd systeem, dat de complete melding aan Dienst Regelingen digitaal uitvoert. Er worden geen formulieren meer handmatig ingevuld en ook worden er geen potjes/zakjes met mest gevuld, wat veel arbeid en kosten bespaart. De foutkans en fraudegevoeligheid van deze techniek is veel lager dan bij de huidige toegepaste methodiek. Veenhuis hoopt op een spoedig verloop van de resterende fases van het onderzoek en verlening van de accreditatie.

Naast deze toepassing van NIR analyse bij mesttransporten, werkt Veenhuis ook aan andere toepassingen van de NIR analysetechniek. Zo wordt deze ook toegepast voor het plaatsspecifiek precisie doseren op basis van de NPK gehaltes bij het mest uitrijden. Hiervoor heeft Veenhuis haar Nutriflow systeem ontwikkeld. (Veenhuis)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: