Het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) heeft twee nieuwe brochures geschreven die mestverwerkers moeten helpen om hun eindproduct makkelijker aan de man te brengen. Dat meldt het Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw (VILT).
Een eerste brochure neemt de afzet van eindproducten van mestbe- en verwerking onder de loep en maakt een overzicht van de verschillende wetgevende kaders waarmee rekening moet worden gehouden. Een tweede brochure zet alle wetgeving op een rijtje die in acht dient genomen te worden bij de export naar Duitsland.
Wetgeving
Kenniscentrum VCM besteedt in twee nieuwe brochures heel wat aandacht aan de afzet van bewerkte en verwerkte meststoffen. In een eerste brochure wordt de relevante wetgeving die betrekking heeft op de afzet van producten uit de Vlaamse mestverwerking aangehaald. Verder wordt een onderscheid gemaakt of het eindproduct al dan niet ‘verwerkt’ is en per afzetmarkt (binnen/buiten Vlaanderen) en wordt ook rekening gehouden met het verwerkingsprocédé (enkel mest of co-verwerking).
Omdat Duitsland na Frankrijk een belangrijk exportland is voor niet-verwerkte mest en eindproducten uit de Vlaamse mestverwerking, schreef VCM ook een brochure over de afzet in Duitsland. In 2013 is 95.736 ton of 5 procent van de totaal geëxporteerde hoeveelheid mest uitgevoerd naar Duitsland. Verwerkte pluimvee- en varkensmest en ruwe pluimveemest zijn de belangrijkste exportproducten naar Duitsland. Voor de export naar Duitsland moet naast de Vlaamse wetgeving ook de Duitse en Europese regelgeving in acht worden genomen. Een overzicht daarvan vind je in de brochure. (Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw)