In Coevorden, dichtbij de Duitse grens in Zuidoost Drenthe, wordt in januari 2016 begonnen met de bouw van een mestvergister met mestverwerking. Het biogas wordt opgewerkt tot aardgaskwaliteit zodat het op het net kan worden geleverd. Dat meldt Boerderij Vandaag.
Daarnaast wordt de CO2 afgevangen en vloeibaar gemaakt, om het vervolgens te verkopen. Het digestaat wordt met warmte van de naastgelegen afvalenergiecentrale van EVI gedroogd tot mestkorrels. Doelstelling is dat er jaarlijks tussen de 100.000 en 260.000 ton mest verwerkt gaat worden. Binnen de vergunning is ruimte voor de verwerking van 280.000 ton mest per jaar. De aanvoer van dierlijke mest heeft initiatiefnemer Bio Energie Coevorden geregeld via een aantal mestdistributeurs.
Vergunning rond
Voor de installatie zijn alle vergunningen inmiddels rond. De bouw begint komend voorjaar. Verwacht wordt dat in 2017 de eerste mest verwerkt kan worden. De mest zal vooral vanuit Nederland komen, maar mogelijk ook uit Duitsland. De installatie wordt gebouwd op een industrieterrein dat deels op Nederlands en deels Duits grondgebied ligt. De gedroogde mest wordt per trein afgevoerd naar Magdenburg in het oosten van Duitsland. Vanaf daar wordt de mest verder afgezet in de regio. (Boerderij Vandaag / AgriHolland)