In België draaien op dit moment ongeveer 100 kleinschalige monomestvergisters, vrijwel allemaal pocketvergisters van het bedrijf Biolectric. Vanaf 2016 gaat het bedrijf naar een productiecapaciteit van één vergister per week. In tegenstelling tot Nederland is kleinschalige mestvergisting in België wel economisch rendabel vanwege extra inkomsten door Groene stroomcertificaten en Warmtekracht certificaten. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij.
De pocketvergister is simpel en daardoor relatief goedkoop. De aanschafkosten liggen net onder de 100.000 euro. Dit is laag ten opzichte van de andere microvergisters die vaak een investeringsbedrag kennen van 300.000 tot 400.000 euro.
De investering in monomestvergisting is voor de Nederlandse bedrijfssituatie momenteel alleen interessant bij een SDE-subsidie, eventueel aangevuld met een investeringssubsidie. In België hebben ondernemers die investeren in pocketvergisters extra inkomsten door Groene stroomcertificaten en Warmtekracht certificaten.
Deze certificaten leveren ruim 10.000 euro extra inkomsten op. Hiermee is het voor onze zuiderburen mogelijk de investering na ongeveer 6,5 jaar terug te verdienen. Na 10 jaar hebben exploitanten ongeveer 50.000 euro verdiend aan de vergister. Dat betekent dat zij in deze situatie over 10 jaar een gemiddeld rendement van ongeveer 5% halen over het geïnvesteerde vermogen.