Het toepassen van drijfmest in de rij bij maïs wordt in de praktijk steeds vaker toegepast. Met een gift van 35 kuub drijfmest in de rij per hectare zijn dezelfde opbrengstresultaten te behalen dan met een volvelds bemesting met 50 kuub per hectare. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij.
Hans Verkerk van Cumela Nederland legt uit dat veehouders geconfronteerd zijn met aangescherpte bemestingsnormen. “ Om toch een goed gewas te kunnen blijven telen, is het belangrijk dat we de mest zo dicht mogelijk bij het zaad en de wortels van de plant neerleggen”, zegt hij. Hiervoor zijn op dit moment drie technieken voor handen: zaaien en bemesten in een werkgang, zaaien en bemesten met gps in twee werkgangen of een strook frezen in het gras en de maïs in deze strook zaaien.
Loonbedrijf Eugelink past bij zijn klanten al sinds 2010 de techniek van het bemesten en zaaien van snijmaïs in één werkgang toe. Rene Eugelink legt uit door deze toepassing er met minder mest dezelfde opbrengstenresultaten te realiseren zijn. “Bij een vollevelds bemesting is ongeveer 50 kuub mest per hectare nodig. Bij drijfmest in de rij geven we 35 kuub per hectare. Het resultaat is een gelijke opbrengst van 40 ton snijmaïs per hectare.” De machine heeft een capaciteit van 20 hectare per dag. Het grote voordeel zit in het feit dat de mest dicht bij het zaad terecht komt en zorgt voor een vochtige bodem. “Het zaad kiemt dan sneller’’, concludeert Eugelink.
De voordelen van deze techniek zijn te zien in de video op de site www.beslisboomsnijmais.nl. Hier is ook een overzichtskaart te vinden met alle loonwerkers die beschikken over deze techniek.