Opvallend minder stikstof in de bodem

In de eerste anderhalve maand van 2014 heeft BLGG AgroXpertus opvallend minder stikstof in bodems gemeten dan eerdere jaren in dezelfde periode. “Het is zacht, maar wel erg nat. Hierdoor vervluchtigt het grootste deel van de stikstof die door mineralisatie vrijkomt”, zegt Arjan Reijneveld, productmanager bij BLGG.

De stikstofcijfers vallen volgens BLGG in de eerste periode van 2014 beduidend lager uit dan andere jaren. In veel andere jaren werden waardes gevonden tussen de 15 en 100 kg stikstof (N) per hectare. In 2014 is dat tot nu toe tussen de 6 tot 60 kg N per hectare. “Zes kg in een meter diepte is enorm weinig. Dit hebben we andere jaren nog niet gezien”, vertelt Reijneveld. “Natuurlijk wordt een gedeelte van de stikstof ook  opgenomen door de wintergewassen, maar dat is in andere jaren niet anders. Dat verklaart het verschil niet.”
Het stikstofgehalte zal op veel percelen weer op peil gebracht kunnen worden door een stikstofgift. Het is belangrijk dat telers daarbij goed letten op de weersomstandigheden en vochtigheid van de percelen. Reijneveld: “Als de percelen zo nat blijven, is het beter om, als je het land al op kan en waar mogelijk, de stikstof in meerdere etappes te geven. Anders vervluchtigt de stikstof direct weer.”
Vorig jaar kwam pas in meid de mineralisatie echt op gang. Dat hoeft volgens BLGG niet erg te zijn, en is meestal beter dan de huidige situatie. Reijneveld: “Als stikstof laat vrijkomt, is het vaak beter benutbaar voor het gewas. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen. Aan stikstof die in januari vrijkomt hebben aardappelen vrijwel niets. Stikstof die begin april vrijkomt is juist heel nuttig.” Met N-mineraalonderzoek is het mogelijk om vast te stellen hoe de bodem op de afwijkende temperatuur en neerslagverloop reageert. Het is het beste om meerdere monsters in verloop van tijd te nemen. Dan krijgen ondernemers goed zicht op het verloop van stikstof in de bodem.
De beschikbaarheid van stikstof is sterk afhankelijk van bodemtemperatuur en -vochtigheid. Het is een biologisch proces. Om de plantbeschikbare voorraad aan het begin van het seizoen te weten, kan met BemestingsMonitor een Teeltmonster genomen worden. In het bemestingsadvies dat hier uit volgt, wordt rekening gehouden met het soort gewas dat verbouwd gaat worden en zowel de beschikbare voorraad als de capaciteit van de bodem om nutriënten na te leveren. Wat de bodem zelf kan naleveren, hoeft een teler aan het begin van de teelt niet door bemesting toe te dienen.

Meer over: Nieuws | Uitrijden
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: