‘Mineralenconcentraat werkt als kunstmest’

Onderzoekers van onder meer Wageningen UR hebben de effecten van het gebruik van mineralenconcentraat op gewassen en milieu onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat een mineralenconcentraat een goede vervanger is voor kunstmest.

Het afvoeren van mest betekent voor veel veehouders dat ze kunstmeststikstof moeten aankopen. Bovendien kost het transport van de doorgaans waterige mest veel dieselolie. Aan deze bezwaren kan worden tegemoet gekomen door mest te scheiden in een dunne fractie met vooral water en stikstof en een dikke fractie met vooral droge stof en fosfaat. De ontwaterde dikke fractie laat zich goedkoper exporteren en de dunne fractie blijft voor gebruik in het veehouderijgebied om zo op de aankoop van kunstmeststikstof te kunnen besparen. De Europese Commissie ziet dunne fractie echter nog steeds als dierlijke mest. Dunne fractie mag niet in plaats van stikstofkunstmest gegeven worden, zelfs niet als die wordt opgewerkt tot een mineralenconcentraat.

Op verzoek van overheid en bedrijfsleven zijn daarom de effecten van het gebruik van mineralenconcentraat op gewassen en milieu onderzocht. Jaap Schröder, onderzoeker bij Agrosysteemkunde van Wageningen UR, en andere wetenschappers hebben dat onderzocht in veldexperimenten met aardappel en maïs. Zij concluderen in een wetenschappelijk artikel in het tijdschrift ‘Communications in Soil Science and Plant Analysis’ dat een mineralenconcentraat een goede vervanger is voor kunstmest en bovendien niet meer emissie naar lucht en water geeft dan kunstmest.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: