Mestac werkt aan een plan om veehouders die rundveemest willen laten verwerken, kunnen participeren in mestverwerking. Dat meldt de producentencoöperatie op haar website. Volgens Mestac krijgt de melkveehouder door de participatie de zekerheid dat de mestverwerkingsplicht wordt ingevuld.
Mestac maakt gebruik van de systematiek van vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO”s). Met de melkveehouder die in mestverwerking participeert worden ook afspraken gemaakt over de vergoeding van de VVO’s. Daarmee krijgt Mestac de mogelijkheid om vervangende varkensmest te laten verwerken. De melkveehouder kan zijn mest dan lokaal blijven afzetten. Doordat de varkensmest is verwerkt is er ruimte voor de rundveemest ontstaan.
Het is technisch eenvoudiger om varkensmest te verwerken, daarbij is het per kilo fosfaat veel goedkoper te verwerken dan rundveemest. Ook is rundveemest qua samenstelling en organisch stof gehalte een gewilde meststof in de akker- en tuinbouw. Op dit moment wordt volgens Mestac de laatste hand gelegd aan de overeenkomsten voor de melkveehouders.