Derogatie: de regels op een rij

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft alle regels voor wat de derogatie betreft op een rij gezet. In Nederland mogen boeren een bepaalde hoeveelheid mest op grond gebruiken. Mest bevat stoffen als stikstoffen en fosfaten. Overmatig gebruik van deze stoffen kan schadelijk zijn voor het milieu. Daarom zijn er gebruiksnormen vastgesteld die de maximale hoeveelheid stikstof en fosfaat weergeven. Boeren die vooral grasland in gebruik hebben kunnen, als ze voldoen aan alle voorwaarden, met een hogere gebruiksnorm voor stikstof uit graasdierenmest rekenen. Nederland heeft voor de jaren 2014 tot en met 2017 opnieuw derogatie gekregen.

Wijzigingen

Er zijn wel wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren. De wijzigingen staan hier in het kort op een rij.
– Als u voldoet aan de voorwaarden, dan mag u 250 kg stikstof uit graasdierenmest gebruiken. Heeft u zand- en lössgronden in gebruik die liggen in de provincie Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg, dan mag u voor die percelen 230 kg stikstof per hectare per jaar in de vorm van graasdierenmest gebruiken.
– Minimaal 80% van uw totale oppervlakte landbouwgrond moet grasland zijn. Heeft u in 2014 minder dan 80% grasland, dan kunt u in aanmerking komen voor een voorziening. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Deze vindt u onder Voorwaarden.
– Voor derogatie 2014 meldt u zich voor 14 juni 2014 aan.
– U stelt het bemestingsplan voor 14 juni 2014 op.
– Als u landbouwgrond opnieuw moet laten bemonsteren, doe dit dan ook voor 14 juni 2014.
– Heeft u nog geen opgave Aanvullende gegevens 2013 gedaan? Doe dan de opgave ook voor 14 juni 2014.
– U hoeft bij uw aanmelding derogatie de oppervlakte landbouwgrond niet meer in te vullen.
– Het tarief is verhoogd.
– Na uw aanmelding is de status: Aanvraag voorlopig geregistreerd.
-Wij schrijven het bedrag van uw rekening af in het laatste kwartaal van 2014.

Aanmelden

U kunt uw bedrijf van 1 mei tot en met 13 juni 2014 aanmelden via Direct regelen op deze pagina. U hoeft bij uw aanmelding derogatie de oppervlakte landbouwgrond niet meer in te vullen. Dit doet u al bij de Gecombineerde opgave. Wij gebruiken de geregistreerde oppervlakte op 15 mei naar aanleiding van uw Gecombineerde opgave voor de berekening van het tarief.
Heeft u nog geen opgave Aanvullende gegevens 2013 gedaan? Doe dan de opgave ook voor 14 juni via Direct regelen op de pagina Aanvullende gegevens agrarisch ondernemer.

Voorwaarden

– U meldt zich voor 14 juni 2014 aan.
– U doet voor 14 juni opgave Aanvullende gegevens 2013. Heeft u in december vorig jaar een brief van ons ontvangen om Aanvullende gegevens 2013 in te dienen? Dan moest u deze gegevens vóór 1 februari aan ons aanleveren. Heeft u deze brief niet ontvangen, maar maakt u in 2014 wel gebruik van derogatie? Doe dan de opgave van Aanvullende gegevens 2013 vóór 14 juni 2014.
– U betaalt het verschuldigde bedrag via een automatische incasso.
– Van de totale oppervlakte landbouwgrond die u op 15 mei bij uw bedrijf in gebruik heeft bestaat minimaal 80 % uit grasland. Met grasland bedoelen we gras dat u teelt voor diervoeder. De percelen heeft u van 15 mei tot en met 15 september onafgebroken als grasland in gebruik. Als u grasland vernieuwt, mag u die percelen ook meetellen. Gras voor graszaad of graszoden, siergrassen en gras als vanggewas telt niet mee als grasland.
Heeft u in 2014 minder dan 80% grasland, dan kunt u in aanmerking komen voor een voorziening. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Deze vindt u onder Voorziening 80% grasland.
– U zorgt ervoor dat uw landbouwgrond is bemonsterd en geanalyseerd op de fosfaattoestand en de waarde van het stikstofleverend vermogen.
– U stelt voor 14 juni 2014 een bemestingsplan op. In de Toelichting bij Bemestingsplan leest u hoe u dit doet. Een wijziging moet u binnen zeven dagen in het bemestingsplan opnemen. Het bemestingsplan bewaart u vijf jaar op uw bedrijf.
– U gebruikt op uw bedrijf geen fosfaat uit kunstmest. Kunt u aantonen dat u vóór 1 mei 2014 financiële verplichtingen bent aangegaan voor de aankoop van fosfaatkunstmest? Dan kunt u in aanmerking komen voor een voorziening. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Deze leest u onder Voorziening fosfaat uit kunstmest.
– U stelt op verzoek gegevens beschikbaar voor monitoringsonderzoek en u werkt mee aan metingen van het grond- en oppervlaktewater.
– U zorgt ervoor dat u de administratieve verplichtingen van de mestwetgeving nakomt.
– U houdt zich aan de regels van de mestwetgeving zoals de gebruiksnormen, uitrijdregels, gebruik (bijvoorbeeld een vanggewas na maïs op zand- en lössgrond en de voorwaarden voor het mogen vernietigen van de graszode) en aan- en afvoer van meststoffen.

Grond en bemonsteren

Voor derogatie telt mee de oppervlakte landbouwgrond die u op 15 mei in gebruik heeft. Grond in het buitenland, natuurterrein en bemestingsvrije zones tellen niet mee. Ook (landschaps)elementen zoals sloten, houtwallen, kikkerpoelen, greppels, bosjes en heggen, verharde kavelpaden, kuilplaten, mestopslagen of andere (landschaps)elementen tellen niet mee.
Bij uw aanmelding derogatie hoeft u de oppervlakte landbouwgrond niet meer in te vullen. De oppervlakte vult u in op de Gecombineerde opgave. De geregistreerde oppervlakte op 15 mei naar aanleiding van uw Gecombineerde opgave gebruiken wij voor de berekening van het tarief.

Betalen

U hoeft het bedrag niet zelf naar ons over te maken. Bij uw aanmelding machtigt u ons om eenmalig het tarief voor derogatie van uw rekeningnummer af te schrijven door een automatische incasso. Wij gebruiken hierbij het rekeningnummer dat wij van u hebben geregistreerd. Het bedrag wordt in het laatste kwartaal van 2014 van uw rekening afgeschreven. Voordat dit gebeurt informeren wij u hierover.

Alleen voor graasdierenmest

De gebruiksnorm van 250 of 230 kg stikstof bij derogatie geldt alleen voor mest van graasdieren. Graasdieren zijn runderen (behalve witvleeskalveren), schapen, geiten, paarden, ezels, Midden-Europese edelherten, damherten en waterbuffels. Het maakt niet uit of de mest op het eigen bedrijf is geproduceerd of is aangevoerd.
Als u ook mest van staldieren gebruikt, berekent u eerst hoeveel hectare u nodig heeft om de graasdierenmest toe te delen. Voor die hectares geldt de norm van 250 of 230 kg stikstof per hectare per jaar. Voor de overige hectares geldt de norm van 170 kg stikstof per hectare per jaar. U berekent uw gebruiksruimte op bedrijfsniveau en u mag de mest naar eigen inzicht verdelen.

Meer over: Algemeen | Publicaties
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: