Brandbrief Cumela over verplichte mestverwerking

Cumela Nederland maakt zich grote zorgen over het uitblijven van antwoorden en oplossingen voor knelpunten bij de verplichte mestverwerking. Hoewel meerdere malen op allerlei ambtelijk niveau is toegezegd dat er een antwoord komt, blijft dit tot op heden uit. In een brandbrief aan de Tweede Kamer vraagt de organisatie de Kamer staatssecretaris Dijksma aan te zetten tot actie.

Problemen heeft de organisatie met het uitblijven van erkenning van de productie van mestkorrels als mestverwerking. “Terwijl dit hét voorbeeld is van mestverwerking zoals de politiek dit beoogt,” stelt Jaap Uenk, voorzitter van de sectie meststoffendistributie.

Een tweede knelpunt is het niet erkennen van de productie van champignonsubstraat als mestverwerking. Hoewel Cumela al vaker heeft aangegeven hoe dit probleem opgelost kan worden, blijven beslissingen uit. Het gevolg is volgens Cumela dat in de keten van productie van champignonsubstraat nu een acuut tekort aan mest ontstaat. Daarmee wordt een belangrijke exportroute ondergraven, omdat 90 procent van het restproduct van het gebruikte champignonsubstraat wordt geëxporteerd.

Tot slot heeft de organisatie moeite met het uitblijven van een antwoord op de vraag hoe er gehandeld moet worden als bij de verwerking van mest meer dan drie partijen betrokken zijn. Hoewel staatssecretaris Dijksma bij de behandeling van de wet in de Tweede Kamer heeft aangegeven dat deze handelswijze aansluit bij de praktijk en dat het mogelijk moet zijn dat er meer dan drie partijen bij de overeenkomst betrokken zijn, heeft het ministerie ondanks herhaalde verzoeken niet kunnen aangeven hoe dit uitgevoerd moet worden. Uenk: “Op deze manier kunnen onze bedrijven niet werken en geen uitvoering geven aan de wet. Wij vinden dat het ministerie nu duidelijkheid moet geven hoe we dan moeten handelen.”

Deze brief stuurde Cumela naar de Tweede Kamer.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: