Om vergunningen te krijgen voor mestverwerking projecten, voert LTO Nederland de politieke druk op. Voor boeren en loonwerkers die mest willen verwerken, blijft de verlening van vergunningen een groot struikelblok.
Dat is zowel de ervaring bij het Mestinvesteringsfonds als bij het Projectbureau Lokale Mestverwerking. Tweederde van de projecten die werden aangemeld bij het Mestinvesteringsfonds, konden niet in behandeling worden genomen omdat er nog geen vergunning was verleend.
In maart van dit jaar liet staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu weten dat zij een convenant wilde sluiten met regionale overheden en sectororganisaties om problemen met de vergunningverlening bij initiatieven voor mestverwerking op te lossen. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken beloofde in september een meldpunt te zullen openen waar boeren kunnen melden wanneer ze problemen ondervinden met de vergunningverlening bij mestverwerking. Het centrale meldpunt zou gezamenlijk worden ingevuld door de betrokken ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen en LTO. Zowel het meldpunt als het convenant zijn er nog niet.
Ruud Tijssens, directeur Coporate Affairs bij Agrifirm en bestuursvoorzitter van het Mestinvesteringsfonds pleit voor het instellen van een Taskforce Mestverwerking om de problemen met de vergunningverlening op te lossen. De taskforce moet elk project afzonderlijk samen met de betrokken gemeente en provincie onder de loep nemen om te beoordelen waar het knelpunt in de vergunningverlening zit en naar een oplossing zoeken.