Het nitraatcomité van de Europese Commissie neemt dit jaar geen besluit over een nieuwe derogatie voor Nederland. Dat meldt Boerderij Vandaag. Omdat de huidige derogatie om meer mest uit te mogen rijden per 31 december 2013 afloopt, gaat Nederland zonder derogatie het nieuwe jaar in.
De volgende bijeenkomst van het nitraatcomité, dat in februari wordt gehouden, is de eerst volgende mogelijkheid om goedkeuring te krijgen voor het Nederlandse derogatieverzoek. In de praktijk heeft het niet direct grote gevolgen voor Nederland, omdat er in het begin van het jaar nog geen mest wordt uitgereden. Volgens Willem Bruil van het instituut Agrarisch Recht is het mogelijk dat de derogatie met terugwerkende kracht wordt ingevoerd per 1 januari. Daarnaast wordt pas aan het eind van het jaar gekeken hoeveel mest er per hectare is toegepast, waardoor een later besluit over de derogatie niet direct tot problemen hoeft te leiden. Wel kan geconstateerd worden dat de onderhandelingen moeizaam verlopen, aangezien er nog geen besluit is gevallen voordat de huidige derogatie afloopt. Bij de vorige derogatie werd in september een besluit genomen. Het ministerie ging er eerder vanuit dat er 19 december een besluit zou vallen.
Het ministerie van Economische Zaken zegt dat het overleg met Brussel over het Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn en de derogatie in een constructieve sfeer heeft plaatsgevonden. “We wachten nu op het oordeel van de Europese Commissie.
Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft er alle vertrouwen in dat de door Nederland ingediende voorstellen adequaat zijn om de verdere verbetering van de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit te waarborgen en de derogatie te verkrijgen”, aldus een woordvoerder van het ministerie.
Frits van der Schans van CLM reageert dat het vervelend is dat Nederland nog geen goedkeuring heeft, omdat het wat onrust veroorzaakt. “Maar afwijzing van derogatie is van andere orde. Dat zou veel ingrijpender zijn, omdat er dan voor ongeveer 15 procent van alle mest geen plaatsingsruimte meer zou zijn. Dan zou het mestbeleid drastisch moeten worden aangepast.”
Duitsland krijgt vanaf 2014 geen derogatie meer, omdat het land de doelen voor de Europese nitraatrichtlijn onvoldoende haalt. Ondanks meerdere verzoeken voor deelstaten wilde de Duitse regering geen nieuw derogatieverzoek indienen, waardoor de Europese Commissie het ook niet heeft verleend.