Belgisch bedrijf ontwikkelt mestverwerkingsmodel met larven

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), het Innovatiesteunpunt en de Universiteit Gent onderzoeken samen met een jong Vlaams bedrijf het potentieel van mestverwerking door vliegenlarven op het niveau van een individueel varkensbedrijf. Concreet wordt bekeken of het proces economische rendabel kan zijn en of het de uitstoot van broeikasgassen op het bedrijf kan verminderen. Het project werd gepresenteerd tijdens het European Livestock Forum op Agribex.

Het bedrijf Millibeter heeft een procedé ontwikkeld om afval met de hulp van larven om te zetten in nieuwe grondstoffen. Sinds november 2012 kweekt het bedrijf daartoe larven van de tropische zwarte wapenvlieg, larven die zich voeden met allerlei soorten organisch afval zoals mest, groen- en slachtafval. In ruil daarvoor leveren ze eiwitten, vetten en chitine, een biopolymeer dat zich in hun skelet bevindt. De eiwitten kunnen worden verwerkt in visvoeders, de vetten in de oleo-chemische industrie en de chitine in verschillende industriële en medische toepassingen.

Momenteel zit het procedé nog in de labo- en onderzoeksfase. Daartoe werkt het bedrijf onder meer samen met het ILVO, het Innovatiesteunpunt van Boerenbond en de Universiteit Gent. Met name concentreert Millibeter zich op het ontwikkelen van een toepasbaar mestverwerkingsmodel op het niveau van een individueel varkensbedrijf. Er wordt gekeken of de technologie kan worden opgeschaald zodat het bruikbaar is in de praktijk, of het een vermindering van de broeikasgasuitstoot oplevert, en of het op een rendabele manier kan.

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: