De ruweiwitgehaltes in kuil laten volgens voeradviseurs en laboratoria een dalende trend zien. En de meeste melkveehouders moeten meer bijsturen om de koeien op productie te krijgen of te houden. Signalen dat er toch echt iets aan de hand is met de samenstelling van het gras en dus met de bemesting van het gewas.
Alterra leverde deze zomer een rapport met de naam ‘Effect van mestbeleid op bodemvruchtbaarheid en gewasopbrengst’ op waarin dertien onderzoekers de volgende conclusie trekken: er zijn geen aanwijzingen dat de invoering van het gebruiksnormenstelsel in 2006 tot een slechtere bodemvruchtbaarheid heeft geleid. De fosfaattoestand van de bodem blijft stabiel of stijgt. De organische stofgehalten zijn bij de meeste combinaties van grondsoort en gewas stabiel gebleven of vertonen een stijgende lijn.
Geen uitspraak grasopbrengst
Op maïsland en ander bouwland op zandgrond komen wel situaties met dalende organische stofgehalten voor, maar er is geen aantoonbaar verband met het mestbeleid. De gewasopbrengsten van de grote bouwlandteelten nemen na 2006 toe. Voor grasland is het niet mogelijk een uitspraak te doen over de opbrengsten na 2006. De langjarige trend vanaf 1998 laat echter licht dalende opbrengsten zien.
Genetische vooruitgang
Ondertussen dendert de mestbeleidstrein door. De grasopbrengsten dalen. Dat andere gewasopbrengsten doorstijgen, maar wel ver onder de gemiddelde trend van 3 procent per jaar, wordt als indicatie gezien dat het met de bodemvruchtbaarheid wel goed zit. Genetische vooruitgang en het gebruik van fungiciden als groeibevorderaar worden niet benoemd.
Dalende opbrengst gras
Echter het grootste gewas in Nederland dat op ruim 60 procent van alle grond wordt geteeld, laat een dalende trend zien vanaf 1998 en vanaf 2006 weten we het niet. Dat is de laatste zes jaar onder streng mestbeleid. Weten we het niet of willen we het niet weten? Het is volstrekt bizar dat juist van het grootste gewas waarvan weten dat er vanaf 1998 een dalende trend is in opbrengsten, we dit over de laatste zes jaar niet in beeld hebben. Dit is cruciale kennis en juist die ontbreekt nu?
Melkveehouders vernaggeld in mestbeleid
Aalt Dijkhuizen twittert regelmatig over zijn reizen naar China. Ver weg vliegen is leuk en belangrijk, maar een universiteit die op een belangrijk gebied het eigen achterland in de problemen brengt, doet het toch echt verkeerd. Melkveehouders worden vernaggeld in het huidige mestbeleid. Wageningen UR doet er alles aan om juist dit buiten beeld te laten. En LTO? Tja, wat doet LTO met deze kennis? BEX?