LTO Nederland ziet het toekomstige mestbeleid als een doorbraak in het al 25 jaar voortslepende dossier. LTO-bestuurder Hans Huijbers is van mening dat nu de weg vrij is om van mest een waardevolle grondstof te maken.
Huijbers benadrukt, dat de sector voor een gigantische transformatie staat. “Deze omschakeling vergt op korte termijn grote investeringen van onze veehouders die toch al moeilijke tijden doormaken. Zij zien die investeringen pas op termijn renderen. En in de verdere uitwerking van de regelgeving zitten ook nog de nodige haken en ogen. Maar nu deze grote stap is gemaakt, kunnen we daar gezamenlijk de schouders onder zetten.”
Klein overschot vrijgesteld van verwerken
LTO geeft aan dat veehouders met een klein overschot, minder dan 500 kilogram fosfaat, vrijgesteld kunnen worden van de verwerkingsplicht. ‘Veehouders met een klein overschot kunnen de verwerkingsplicht ook voorkomen door extra grond te verwerven of het aandeel fosfaat te verminderen via het voerspoor’, zegt Mark Heijmans, LTO-specialist milieu.
LTO wil ook dat veehouders de mogelijkheid moeten krijgen om hun drijfmestoverschot binnen een straal van 10 kilometer af te zetten. Daarvoor moet wel een contract worden gesloten met de andere grondeigenaar.