Melkveehouders zijn niet of nauwelijks bezig met mestverwerking. Dat is eigenlijk gek omdat deze sector wel meer dan de helft van het fosfaatoverschot produceert en er wetgeving aankomt die mestverwerking verplicht stelt.
Komt dit doordat financieel gezien mestafzetkosten op melkveebedrijven nog geen probleem is? De jaarlijkse kosten per bedrijf zijn gemiddeld niet meer dan 1.000 euro. Dat blijkt uit een onderzoek dat Alfa Accountants onder zijn klanten heeft uitgevoerd.
Mestprobleem oplossen met BEX
Het blijkt dat de meeste melkveehouders het mestprobleem willen oplossen door de deelname aan Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX), afzet op korte afstand (boer-boer transport) en door meer grond te kopen of te huren. Efficiënter omgaan met mineralen is en blijft een belangrijk punt, maar of dit voldoende zal zijn om de uitbreiding van de veestapel richting 2015 te compenseren…
25 procent wil mestverwerken
Zeker is in elk geval dat mestverwerking tot nu toe helemaal geen ‘hot’ item is op het melkveebedrijf. Niet meer dan 25 procent van de melkveehouders ziet mestverwerking als oplossing voor het mestoverschot, terwijl 70 procent een overschot aan mest heeft. De intensieve sector blijkt meer te zien in mestafzet door grootschalige mestverwerking (40 procent kiest hiervoor) en afzet over grotere afstand (60 procent).
Hoeft nie
Dat melkveehouders niet met mestverwerking bezig zijn doet me denken aan mijn zoon die zich nu in de ‘Nee’- fase bevindt. Veranderingen, zoals nieuwe schoenen worden benoemd als ‘past nie’ en het eten van groente met ‘hoeft nie’. Uiteindelijk zal mijn zoon het besef krijgen dat het blijven ontkennen geen nut heeft, net als uiteindelijk ook de melkveehouderij met mestverwerking aan de slag zal moeten gaan.