Gevaren bij mixen van mest

Veel veehouders mixen de mest in de stal om een homogeen product te krijgen tijdens het uitrijden van de mest. Bij het mixen van mest schuilt het gevaar van schadelijke gassen. Het advies is om de mest dan ook alleen op dagen dat er genoeg wind staat, of als er genoeg ventilatiemogelijkheden zijn te mixen.

Elk jaar ontstaan er ongelukken met het mixen van mest. Het grootste gevaar zijn de gassen die ontstaan bij mestmixen, deze gassen zijn niet zichtbaar en soms ook brandbaar. De gassen ontstaan doordat mest in beweging komt, verkeerde afstelling van mestpompen en schuimvorming op de mest door bijvoorbeeld voerresten. Hierdoor is het ventileren bij het mixen van mest een noodzaak.

Voorkomen van deze gasvorming bij mixen is niet mogelijk, dus is het zaak om risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Rundvee
Rundveestallen zijn over het algemeen meer open, maar toch liggen er gevaren om de hoek. Deze week was er nog een ontploffing bij een veehouder die mest aan het mixen was. Roken en mest mixen gaat dan ook niet samen, denk ook aan voer aanvegen of roosters schuiven met een op benzine aangedreven machine.

Zet de koeien vast aan het voerhek tijdens het mixen, mix de mest in rundveestallen zoveel mogelijk ’s morgens, zodat de gassen tijdens het melken uit de melkput verdwenen zijn.

Blauwzuurgas is een van de gevaarlijkste gassen. Blauwzuur komt van nature voor in planten. Ook de volgende veelgebruikte voedermiddelen bevatten veel blauwzuur : graskuil, pulp, pulpbrok, soja en krachtvoer in het algemeen.

Lees meer tips voor rundvee >>

Lees ook het artikel in Veeteelt >>

Varkens

Varkensstallen worden vaak in dichte geventileerde stallen gehouden en de mest wordt niet gemixt, maar toch zijn er gevaren als de mest in beweging gezet wordt. Denk aan het leegmaken van een afdeling naar de centrale gang.

  • Voorkom vermorsing van voer.
  • Rijd mest uit bij goed ‘ventilatieweer’.
  • Mestafzuigpunten die onder het mestniveau uitkomen genieten de voorkeur.
  • Zet deuren zoveel mogelijk open. Het verhogen van het ventilatieniveau kan averechts werken wanneer luchtinlaat en de afzuigpunten aan dezelfde zijde van de stal zijn.
  • Houd kinderen uit de buurt omdat blauwzuurgas zwaar is en zich hoofdzakelijk bevindt op een hoogte tot ca. 1.5 m.
  • Bij calamiteiten de bewegingen van de mest stoppen en enige tijd (5 min.) wachten alvorens hulp te bieden (Raadpleeg arts/resp. dierenarts).
  • Het eventueel binnengaan van risicovolle ruimten (bijvoorbeeld bij storingen) alleen met persluchttoestellen (assistentie brandweer).
  • Ook kan in de gesloten cabine van de trekker veel gifgas voorkomen (ventilatie van deze ruimte is van belang).

Lees meer tips voor varkens >> 

Meer over: Melkveehouder | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: