Veehouders met een overschot aan mest hoeven nog geen verplichte mestplaatsingsovereenkomst (MPO) te sluiten met akkerbouwer zolang er dierrechten zijn. Dit blijkt uit een reactie op vragen van de Tweede Kamer.
De vandaag nog zittende staatssecretaris van landbouw, Bleker laat weten dat boeren voor de komende jaren geen verplichte MPO hoeven aan te gaan zolang de dierrechten de druk op de mestmarkt beperkt houdt. Dit blijkt uit een verslag van de Tweede Kamer naar aanleiding van invoering van stelsel van verantwoorde mestafzet.
De plannen voor het nieuwe stelsel beslaan drie fasen:
1. De huidige fase waarin een stelsel van dierrechten bestaat waardoor het aantal te houden dieren is begrensd. Op grond van de huidige tekst van de Meststoffenwet vervalt dat slot op 1 januari 2015.
2. Een overgangsfase waarin de dierrechten nog bestaan en ook het nieuwe stelsel wordt ingevoerd. Aanvankelijk was beoogd het nieuwe stelsel per 1 januari 2013 in te voeren zodat ondernemers in 2013 en
2014 zouden kunnen ‘oefenen’ met het nieuwe stelsel en het nieuwe stelsel zich zou kunnen bewijzen. Op deze manier is er een geleidelijke overgang tussen twee stelsels.
3. De fase vanaf het moment van vervallen van de dierrechten, waarin het stelsel van dierrechten is vervangen door het nieuwe stelsel. Deze fase gaat in op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.
In alle drie fasen is er ook het stelsel van gebruiksnormen dat grenzen stelt aan de mestaanwending en daarmee regelt dat niet teveel mest op het land wordt gebracht.
Het is gebleken dat de verplichting tot het sluiten van MPO’s voorafgaand aan de mestproductie, náást reeds bestaande verplichtingen, vragen oproept bij uw Kamer en bij het bedrijfsleven over de mate van belasting
van de veehouder, in relatie tot de meerwaarde van de MPO’s, nu de dierrechten er nog zijn. De regering is van mening dat er onder deze omstandigheid in de overgangsfase sprake is van een beperkte extra sturende werking en dat de kosten daarvan niet opwegen tegen het belang van het oefenen met MPO’s. De regering wil daarom een verlichting aanbrengen in het regime dat zal gelden voor de komende overgangsperiode.
Mede in verband met de aanzienlijke kosten voor het bedrijfsleven en de overheid die dat stelsel met zich brengt, zal de verplichting tot het afsluiten van MPO’s bij de start van het stelsel nog niet van kracht zijn. De
regering zal daartoe een nota van wijziging voorbereiden waarin een overgangsregime wordt opgenomen voor de komende jaren.