Cumela Nederland is het met veel onderdelen van de nieuwe mestwet niet eens. Zo zijn er nog veel onzekerheden over de praktische uitvoerbaarheid, erkenning van mestverwerkers en het nut van mestplaatsingsovereenkomsten.
Cumela Nederland ziet het nut wel in van de verplichte mestverwerking, maar is het op grote lijnen niet eens met de voorgestelde wetswijzigingen.
Op de volgende punten is kritiek:
Praktische uitvoerbaarheid
- De huidige mestverwerkers vallen niet onder de definitie van mestverwerking in het wetsvoorstel. Het gaat om de volgende soorten bedrijven: de producenten van mestkorrels, van mineralenconcentraten, kalvergierbewerkingsinstallaties, producenten van champignonsubstraat en co-vergistingsinstallaties
- De benodigde snelheid van realisatie van mestverwerking in verband met vergunningprocedures die gemiddeld tussen de 2 en 8 jaar zal duren.
- De snelle opbouw van de afzetmarkt voor de producten uit mestverwerking is onzeker; het zorgvuldig opbouwen hiervan kost forse marketinginspanningen en tijd.
- Het geschetste contractensysteem houdt geen rekening met de bestaande doelmatige afzetstructuur van de mestafzet die de afgelopen 25 jaar door de intermediaire sector met zorg is opgebouwd. Het gebruik van mestopslagen van intermediairs als tussenopslag is niet geregeld.
Forse verzwaring administratieve lasten
- Het afsluiten van mestverwerkingsovereenkomsten geeft meer administratieve lasten.
- Het afsluiten van mestplaatsingsovereenkomsten is eveneens een zeer forse extra administratieve last. Nut en noodzaak voor het bereiken van de milieudoelen zijn met deze contracten niet aantoonbaar. Als met de verplichte mestverwerking het overschot aan mest van de markt is genomen, ontstaat een vraagmarkt voor mest.
Als de Mestplaatsingsovereenkomsten wel deel blijven uitmaken van het systeem, dan moeten de intermediairs een formele rol krijgen als ketenpartij met planning, logistieke infrastructuur en vereiste flexibiliteit. Daarmee worden ook de administratieve lasten en de nalevings- en handhavingskosten verlaagd.