De ongerustheid van biovergisters neemt toe, stelt KRO reporter, die vanavond op tv, nederland 2, in de wereld van afvalstromen duikt met de vraag hoe veilig biovergisting is als leverancier van groene stroom.
In Nederland staan zo’n 150 biovergisters. Deze duurzame vorm van energie heeft tot nu toe 345 miljoen euro subsidie gekost. In de installaties worden mest en restmaterialen vergist. Zo ontstaat biogas, waarmee groene stroom kan worden opgewekt.
De leveranciers van vergistingmateriaal vervalsen documenten van producten om zo illegaal afval te kunnen mengen. ‘De tussenhandelaren doen alles om snel geld te verdienen. Het is noodzakelijk dat er een onderzoek komt naar de grote groep ontdoeners die leveren aan de vergistingsindustrie.’ , zo staat in het interne politiedocument.
Hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders pleit voor nieuwe wetgeving om fraudeurs in deze sector aan te pakken. Hij bestudeerde de inspectieverslagen van meerdere handhavers met betrekking tot biovergisting.
Leveranciers aan biogasinstallaties blijken dierlijk materiaal te verkopen als plantaardig materiaal. Door het uitrijden van mest uit biovergisters ontstaan risico’s op ziekteverwekkende stoffen en ernstige vervuiling van de bodem. Reijnders noemt het ‘volstrekt onverantwoord’ dat na de inspectie in 2010 geen nieuwe maatregelen tegen frauderende leveranciers zijn genomen. ‘Er wordt duidelijk gerommeld in deze sector en dat maakt ook het toezicht veel moeilijker.’, aldus Reijnders in KRO Reporter.
De uitzending is vrijdag 16 november op Nederland 2, 21:20 >>