Nieuwe regels verbieden sinds januari 2012 het bemesten met een sleepvoetenmachine omdat de mest in de grond gebracht dient te worden en er geen overlap in bemesting mag zijn. Sleepslangbemesten met een zodenbemester kan een goed alternatief hiervoor zijn.
Het praktijknetwerk Alternatief Sleufvoetenmachine op zandgrond onderzocht een alternatieve manier om zonder structuurschade vroeg in het voorjaar mest aan te wenden.
Sinds 1 januari 2012 is het bemesten met een sleufvoetenmachine niet meer toegestaan doordat de mest in de grond gebracht dient te worden. Ook dienen bemesters een start stop systeem te hebben zodat er geen overlap in bemesting is en ook droge greppels niet bemest worden.
Knelpunten
Een van de grootste knelpunten was het daadwerkelijk in de grond brengen van de mest. Te hoge giften zorgen ervoor dat de mest uit de mestgootjes stroomde. Wanneer er meer dan 30 tot 35 m3 per hectare bemest wordt, moeten de mestgootjes dieper zijn dan die 5 tot 6 centimeter, die de sleufkouters trekken. De zodenbemester is in staat meer kuubs per hectare in de grond te brengen.
Resultaten praktijkproef
Het praktijknetwerk testte verschillende voertuigen, waaronder een trike, een rupstrekker, een zelfrijder en een machine in hondengang om een zo minimale insporing te krijgen.
De rupstrekker laat op het rechte eind geen sporen na, alleen op de kopakker zijn er sporen te zien als gevolg van het wringen van de bochten. Door gebruik te maken van brede banden met een lage luchtdruk kunnen ook normale tractoren in de meeste omstandigheden goed uit de voeten.
De voorkeur gaat uit naar een trike of een zelfrijder. Deze trekkers zijn beter in staat de benodigde trekkracht over te brengen en voldoende druk op de bemester te houden, zodat deze daadwerkelijk diep en netjes bij hogere giften in de zode kan snijden. Ook bij grote werkbreedtes is dit het geval. Hierdoor ontstaat er minder blijvende schade aan de graszode. Tevens zijn deze zeer geschikt voor de opbouw van een buffertank.
Bij het gebruik van trekkers is er minder gewicht op de bemester mogelijk en/of is de trekkracht beperkter. Wil men dan voldoende diepe sleufjes trekken dan is de keuze voor een smallere werkbreedte noodzakelijk.
Bekijk de video van sleepslangbemesten op natte zandgrond >>