De mest van paarden die u bedrijfsmatig houdt voor winst- of gebruiksdoeleinden, zoals paarden op maneges, vallen onder de bepalingen van de Meststoffenwet, die spreekt van ´dierlijke mest´. Paarden die u houdt als hobby of voor educatieve doeleinden vallen niet onder de Meststoffenwet.
Als u bedrijfsmatig paarden houdt dan bent u verplicht uw bedrijf te laten registreren bij Dienst Regelingen. U ontvangt daarna een relatienummer. Vanaf dat moment moet u zich houden aan alle gebruiksnormen en de administratieplicht. Als u paardenmest vervoert, vult u het relatienummer in op het Vervoersbewijs dierlijke meststoffen (VDM).
Eén keer per jaar ontvangt u van ons een pakket van de Gecombineerde opgave. Hiermee inventariseren wij ieder jaar de stand van zaken per bedrijf op 15 mei. Wij gebruiken die gegevens voor de uitvoering van verschillende wetten en regels.
Heeft u zich nog niet geregistreerd?
Doe dit zo snel mogelijk anders mag uw mest niet worden vervoerd! Bel gratis met Het DR-Loket: 0800 – 22 333 22 (op werkdagen tussen 8.30 uur en 16.30 uur). U ontvangt een inschrijvingsformulier met een brief.
In de brief wordt verwezen naar de productschapverordeningen. Voor u zijn deze verordeningen echter niet van toepassing. Paardenhouders hoeven dan ook de vakjes HPA en PVE op het inschrijfformulier niet aan te kruisen.
Bijhouden administratie
Voor de Meststoffenwet moet u de aan- en afvoer van meststoffen registreren en een maandtelling bijhouden van het aantal paarden op uw bedrijf. Uit uw administratie moet blijken dat uw bedrijf niet meer mest gebruikt dan volgens de gebruiksnormen is toegestaan. Daarnaast moet u de geproduceerde mest op een verantwoorde wijze hebben verwerkt. Meer informatie hierover staat in de brochure Mestbeleid 2006: het stelsel van Gebruiksnormen.
Uitzondering
Voor kleine bedrijven geldt een uitzondering. De kleine bedrijven vallen wel onder het stelsel van de gebruiksnormen, maar zijn vrijgesteld van de registratieplicht, administratieplicht en de plicht om gegevens te verstrekken.
Voorwaarden voor de vrijstelling:
- de aanvoer van dierlijke meststoffen en de productie van de dieren op het bedrijf is samen niet meer dan 350 kg stikstof per jaar, én
- de oppervlakte landbouwgrond die bij het bedrijf hoort is niet groter dan drie hectare
Let op: Bij afvoer van dierlijke mest moet wel een Vervoersbewijs dierlijke meststoffen worden opgemaakt!