Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie informeert de Tweede Kamer over onderzoek naar het verband tussen bemesting en de brouwkwaliteit van gerst. Bleker neemt nu nog geen besluit over een eventuele verhoging van de norm.
In een brief aan de tweede Kamer geeft Bleker aan dat een eventuele verhoging van de stikstofnorm aan de orde komt bij de evaluatie van de Meststoffenwet en bij de invulling van het vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn.
De Commissie van Deskundigen Meststoffen (CDM) bevestigt dat gerst in sommige situaties of jaren, bij hoge opbrengsten, een te laag eiwitgehalte heeft om voor brouwgerst te kunnen kwalificeren en dat in die situaties met een hogere stikstofgift wel een goede brouwkwaliteit had kunnen worden verkregen. Met een hogere norm zouden telers dit probleem kunnen ondervangen. De CDM wijst er tevens op dat een algemeen hogere norm tot gevolg heeft dat meer nitraat uitspoelt en dat die bovendien ook landbouwkundige nadelen kan hebben.
Om een optimum hierin te vinden bepleit, de CDM onderzoek naar een
bemestingsstrategie voor een economisch optimale stikstofgift van brouwgerst die rekening houdt met het opbrengstniveau en eiwitgehalte en die tevens rekeninghoudt met landbouwkundige neveneffecten. Dat onderzoek kan deels op basis van bestaande gegevens worden uitgevoerd. De CDM waarschuwt er wel voor dat een knelpunt blijft dat de te realiseren opbrengst pas na een bepaald groeistadium goed geschat kan worden en dat niet bekend is of er dan nog bemest kan worden en wat daarvan eventueel de gevolgen zijn. Een hogere norm geeft daarom hoe dan ook een verhoogd risico op nitraatuitspoeling.
Bleker gaat samen met betrokken organisaties in overleg of er nader onderzoek nodig is.
Lees hier de complete brief.