Met de nieuwe rekentool kan elk specifiek melkveebedrijf de fosfaatonttrekking berekenen. Hiervoor heeft Koeien & Kansen de excretiewijzer(BEX) uitgebreid met een rekenmodule 'bedrijfseigen fosfaatgebruiksnorm'(BEP).
De fosfaatnormen in 2015 worden strenger en er mag niet meer fosfaatmeststof gebruikt worden dan het gewas onttrekt aan de bodem.
De overheid denkt aan generieke fosfaatnormen, om zo evenwichtsbemesting te realiseren, maar er zit veel variatie tussen bedrijven.
Met de rekentool BEP kan elk specifiek bedrijf de fosfaatonttrekking berekenen. Fosfaatevenwichtsbemesting kun je immers eigenlijk alleen uitvoeren als je de fosfaatonttrekking kent.
Op een deskundigen-dag in 2010 hebben vertegenwoordigers van overheid, LTO, onderzoek, adviseurs, mengvoer-, kunstmest- en zaadindustrie gediscussieerd over de kansen en uitdagingen van bedrijfsspecifieke fosfaatgebruiksnormen. De overheid geeft ruimte om te onderzoeken of de onttrekking van fosfaat gewas- of bedrijfsspecifiek te organiseren is. Koeien & Kansen heeft daarom een methode ontwikkeld om de fosfaatopbrengst op een melkveebedrijf te berekenen (BEP).
Uitganspunt voor de berekening is de fosfaatkringloop. Het eerste deel van de fosfaatkringloop, de fosfaatstroom van voer (gewas) via de veestapel naar de excretie, wordt berekend met de BEX. Door deze berekening uit te breiden met de vraag hoeveel van het verbruikte voer is aangekocht, kan de BEP worden berekend. Bemesten volgens die BEP resulteert in een fosfaatevenwicht. Daarmee is dan de fosfaatkringloop gesloten.
Kijk voor meer informatie op de website van Koeien & Kansen.