Ik heb geleerd dat fosfaat niet uitspoelt en dat een hoge P-toestand gunstig is voor de opbrengst van een gewas. De laatste jaren lijkt dat allemaal wat genuanceerder te liggen.
De bodem moet niet teveel opladen met P. Dan bestaat namelijk het risico dat het naar diepere lagen zakt en via het grondwater in het oppervlaktewater terecht komt. Met KaderRichtlijn Water willen we dat juist voorkomen.
Bodemvruchtbaarheid in gevaar
Wat nog wel steeds blijkt, is dat een hogere bodemvruchtbaarheid (ook P) zorgt voor potentieel hogere opbrengsten. Het beleid houdt daar enigszins rekening mee en geeft meer ruimte voor P-bemesting als de P-toestand ‘laag’ is. De bodemtoestand mag nog groeien naar een neutrale P-toestand. Aan de andere kant, in 2015, mag je nog maar 50 kg P2O5 per hectare bemesten bij toestand ‘hoog’. Zo’n gift lijkt op termijn niet genoeg om de bodemvruchtbaarheid te handhaven.
Alternatieven perspectiefvol
Hoe groot is het effect van minder bemesten op de P-norm in water? Die effecten lijken niet heel groot. Zijn er dan geen andere mogelijkheden om te zorgen dat we voldoen aan Europese KaderRichtlijn Water? Op dit moment loopt daarvoor een aantal experimenten op het gebied zuiveringsmethoden (o.a. door Centrum Bodem van Alterra en TNO en Deltares). Zo kijkt men naar met ijzer behandelde drainagebuizen die P binden. De eerst resultaten zijn zeer bemoedigend: er komt bijna geen P in het grondwater. Daarnaast zijn er testen met het zuiveren van slootwater voordat het in andere watergangen belandt. Dit gebeurt door aan het eind van de sloot een kleine zuiveringsinstallatie in de stuw te plaatsen. Ook deze methode lijkt perspectieven te bieden.
P-ruimte optimaal benutten
Om deze technieken praktijk klaar en betaalbaar te maken, is aanvullend onderzoek nodig. Financiële ondersteuning voor dit soort onderzoek lijkt me dan ook goed besteed geld om alternatieven te hebben voor de toekomst. Op dit moment heeft de grondeigenaar daar nog niets aan. Het is voor hem nu zaak om de P-ruimte die er nog is, optimaal te benutten en gebruik te maken van de mogelijkheden van flexibele P-normen!