Op het proefbedrijf Zegveld wordt komend najaar een proef gestart naar een lasagne bodem in een vrijloopstal. Het doel is om de ideale bodembedekking te vinden in een vrijloopstal. De lasagnebodem bestaat uit verschillende lagen met veen en riet.
De lasagnebodem wordt opgebouwd uit verschillende lagen met achtereenvolgens riet en veen. De rietlaag heeft als functie om draagkracht in de bodem aan te brengen en de mest en de urine van elkaar te splitsen. De ‘zure’ veenlaag dient als spons om de urine op te zuigen. "We veronderstellen dat de splitsing van mest en urine samen met verzuren van de urine door het veen een forse ammoniakemissiereductie geeft. Dat gaan we in de praktijk uittesten", vertelt Paul Galama.
Het principe van de bodem is dus gebaseerd op het splitsen van mest en urine door de open structuur van riet uit het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen. Daarbij wordt de urine vastgelegd met gedroogde veenbagger. We willen in tegenstelling tot een potstal dat de toplaag zo min mogelijk urine absorbeert. Dit om de mest die door het betreden van de koeien vermengd wordt met de toplaag gescheiden te houden van de urine.
De toplaag zal dagelijks ververst worden en de absorberende veenlaag zal één keer in de twee weken opnieuw aangelegd worden. De hoeveelheid benodigd veen bepalen we vooraf door de absorptiecapaciteit van het veen te bepalen waarbij het veen nog net ‘beloopbaar’ blijft. Relateren we dit aan de hand van de dagelijkse urineproductie dan is de theoretisch benodigde hoeveelheid veen te bepalen.