Gestratificeerde methode of huismethode?

De wetgeving is zo gebouwd dat de hoeveelheid P die je mag bemesten afhangt van de bodemtoestand. Is de fosfaattoestand laag of zelfs arm, dan mag je meer bemesten dan wanneer de P toestand van de bodem hoog is (bij de P-analysemethodes, daar zijn nog wel kanttekeningen bij te plaatsen, maar daar had ik het al eerder over).

Inzicht in bodem
Om de bodemstatus duidelijk te krijgen is grondonderzoek nodig. Het beleid stelt natuurlijk eisen aan het nemen van het monster en het onderzoek. We (BLGG AgroXpertus) hoeven alleen een algemene accreditatie te hebben, maar we hebben ook een afzonderlijke accreditatie voor onze buitendienst; laboratorium én buitendienst zijn dus beide geaccrediteerd.

25 of 40 keer prikken
Voor nemen van bodemmonsters keurt de wet twee protocollen goed: de gestratificeerde methode en de huismethode. Bij de gestratificeerde methode berekent de computer tot 25 steken binnen de aangegeven hoekpunten van het perceel. Dit is ongeacht de perceelsgrootte. Bij de huismethode neemt de monsternemer 40 steken in een deelperceel, waarbij het deelperceel maximaal 5 hectare groot is.

Beste methode
Vaak krijgen we vragen wat de beste methode is voor deze onderzoeken. Dan stel ik altijd een wedervraag. Waarvoor gebruikt u de uitslag? Wilt u alleen een monster voor de wetgeving, dan is de gestratificeerde methode het goedkoopst. Wilt u bodemonderzoek met een landbouwkundige waarde, die u ook kunt gebruiken voor uw bemestingsplan? Kies dan voor de huismethode, want deze kleine extra investering kan al snel uit door een uitgekiend bemestingsplan.

Aan het begin van de derogatie speelde iets vergelijkbaars. De vraag was toen: kies ik een simpel pakket of een landbouwkundig relevant pakket. Een – klein – deel van de veehouders heeft toen het meest simpele pakket gekozen. De meeste vonden dat achteraf jammer, met het idee: als je het toch laat doen (grondmonsters nemen), doe het dan gelijk goed. Bij de tweede ronde (4 jaar later) zagen we ook dat veel van deze ondernemers uiteindelijk toch voor de landbouwkundige optie koos.

Meer over: Blog
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: