Er worden momenteel veel processen ontwikkeld voor de winning van fosfor uit gemeenteschappelijk afvalwater. Vier methoden werden onderzocht.
In Nederland wordt jaarlijks 11.000 tot 12.000 ton fosfor uit huishoudelijk afvalwater verwijderd en in zuiveringsslib vastgelegd.
De chemische verwijdering van fosfaat in rwzi’s neemt de laatste jaren af en wordt momenteel voor circa 28% van de zuiveringscapaciteit toegepast. Ongeveer een kwart van de zuiveringscapaciteit maakt gebruik van alleen biologische fosfaatverwijdering. Bij circa 40% van de zuiveringscapaciteit vindt fosfaatverwijdering plaats door een gecombineerde bio-P /
chemische route.
Biologische fosfaatverwijdering in Nederland vindt voornamelijk plaats in de hoofdstroom. De procesconfiguratie met anaerobe tank en benutting van vetzuren uit het influent is daarbij veel toegepast. Fosfaat wordt uiteindelijk afgevoerd met het surplusslib.
Er worden momenteel veel processen ontwikkeld voor de winning van fosfor uit communaal afvalwater. Veel ontwikkelingen op dit vlak vinden plaats in Europa. Daarbij zijn in hoofdlijnen twee routes te onderkennen. (1) Productie van fosforhoudende (grond)stoffen op de rwzi zelf, voornamelijk uit rejectiewater en fosfaatrijke deelstromen. (2) Het terugwinnen
van fosfor uit verbrandingsassen van slib. Veel processen bevinden zich in een ontwikkelstadium of zijn voor communale stromen nog niet toegepast of zijn nog niet op praktijkschaal beschikbaar. Na een inventarisatie van processen zijn op basis van de criteria: (1) toegepast op communaal afvalwater (2) full scale bewezen en (3) status en zekerheid afzet eindproduct, vier processen, in deze studie nader beschouwd: Pearl, Airprex, Ashdec en SNB-Thermphos daarnaast is een praktijksituatie waarbij het Anphos proces is toegepast kort toegelicht.
Lees meer in het rapport fosfaatterugwinning in Communale afvalwateringsinstallaties.