Het is allang niet meer de vraag óf je mestprobleem je beperking is na 2015, hooguit nog hoe.
Er zijn nog steeds melkveehouders die 1 april 2015 zien als bevrijdingsdag. Hun droom van grote veestapels in hagelnieuwe stallen wordt op korte termijn wel doorgeprikt, want er komt geen drup melk bij na 2015. We hebben in Nederland krap 2 miljoen hectare, waarop we de mest kwijt moeten van bijna 4 miljoen runderen, ruim 12 miljoen varkens en 100 miljoen kippen.
Past dat? Nu nog wel, maar in 2015 niet meer! Europa wil evenwichtsbemesting in 2015, door LTO vertaald als: wat je land opbrengt is je bemestingsruimte. Voor fosfaat ligt dat anders dan voor stikstof, dus in mijn beleving kun je straks nog maar weinig met pure drijfmest. Met drijfmest verdampt letterlijk je toekomstperspectief na 2015. Elke kilo ammoniak en elke kuub methaan die onbenut de lucht ingaat is verloren ontwikkelruimte.
Natura 2000
Bij Natura2000-gebieden is ammoniakemissie nu al je productieplafond terwijl je van methaan ook groen gas kunt maken in plaats van broeikasgas. Fosfaat daarentegen verdampt niet: als je fosfaat voert dan hoop je dat het zoveel mogelijk melk en vlees oplevert, de rest is mest. En juist deze rest is na 2013 leidend voor je mogelijkheden, dus een hoge benutting door de dieren is cruciaal. De fosfaat die overblijft in de mest moet een plaats hebben, is het niet op jouw grond dan op grond waar je gegarandeerd terecht kunt met je mest. Geen loze contracten en loze beloften meer, grondgebonden productie wordt de norm.
Bruin goud en groen gas
De andere optie is verwerken van mest, zodat een ander er ook nog wat mee kan. Dat hoeft natuurlijk geen letterlijke retourvracht van mestkorrels naar veevoerland te zijn, misschien is bruin goud gekoppeld aan groen gas wel het interessantst!